Zabrudzenia powstałe w piekarniku podczas pieczenia najlepiej wyczyścić od razu po zakończeniu jego użytkowania. Oczywiście najpierw trzeba go schłodzić. Jeśli będziemy odwlekać usunięcie przypaleń, tłuszczu bądź innych śladów powstałych w trakcie przygotowywania posiłku będzie ono o wiele trudniejsze. W przypadku, gdy zabrudzenia są świeże, mamy szansę na szybkie pozbycie się ich z powierzchni piekarnika.
Niestety, gdy nie wyczyścimy piekarnika po zakończeniu przygotowywania w nim posiłku, musimy liczyć się z tym, że tłuszcz, brud i przypalenia będą się nawarstwiały. W rezultacie czego, gdy w końcu postanowimy umyć piekarnik, okaże się to bardzo trudne i mało przyjemne.
Skoro zależy nam na prostym, szybkim i efektownym wyczyszczeniu piekarnika bez szorowania to powinniśmy robić to na bieżąco. Dzięki zastosowaniu odpowiednich środków i metod możemy cieszyć się pięknym czystym piekarnikiem – przynajmniej do kolejnego pieczenia.
Zabierając się za czyszczenie piekarnika koniecznie, musimy wyjąć z niego te części, z którymi da się to zrobić. W zależności od stopnia ich zabrudzenia powinniśmy wyszorować je odpowiednimi środkami. Najlepiej w tym przypadku sprawdzi się namoczenie ich w ciepłej lub gorącej wodzie z płynem do płukania naczyń. Aby ułatwić sobie życie, możemy zrobić to w wannie.
Następnym krokiem będzie wyczyszczenie wnętrza piekarnika. To właśnie tam gromadzi się największa warstwa brudu, tłuszczu i przypaleń. W dodatku, aby ją wyczyścić, musimy się nieźle nagimnastykować. Na szczęście są sposoby, które pozwolą usunąć nam zabrudzenia szybko i bez boleśnie.
Jeśli zależy nam na skutecznym wyczyszczeniu piekarnika, możemy wypróbować pastę czyszczącą, w której skład wchodzi soda oczyszczona i ocet – obie te rzeczy dostępne są w niemalże każdej kuchni. Wystarczy wymieszać obydwa składniki razem w proporcji pół szklanki sody na 3 łyżki octu, nałożyć warstwę na wnętrze piekarnika (omijając elementy grzewcze) i odczekać około 12 h. Po tym czasie wystarczy przetrzeć go wilgotną ścierką, aby zobaczyć czysty i błyszczący piekarnik.
Kolejnym sposobem na skuteczne usunięcie zabrudzeń jest czyszczenie piekarnika parą. Jest to sposób zdecydowanie szybszy od pasty sodowo-octowej. Aby usunąć w ten sposób tłuszcz i przypalenia należy do naczynia żaroodpornego wlać ciepłą wodę oraz sok cytryny. Naczynie powinno być wypełnione do 1/3 jego wysokości. Następnie podgrzewamy piekarnik do temperatury około 100°C na 30 minut. Po tym czasie usuwamy rozpuszczony tłuszcz i przypalenia miękką ściereczką.
Każdy z powyższych sposobów możemy zastosować również na szybę piekarnika zarówno po wewnętrznej, jak i zewnętrznej jej stronie. Niestety zdarza się czasami tak, że sposoby te nie usuną zabrudzeń do końca. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy są one stare, zaschnięte i nawarstwione.
Wtedy z pomocą przychodzą nam różnego rodzaju środki do czyszczenia piekarnika. Przed ich użyciem zawsze należy przeczytać instrukcję obsługi oraz wszelkie informacje zamieszczone przez producenta. Będziemy mieli wtedy pewność, że wszystko robimy tak, jak należy oraz że środki przez nas zastosowane są przeznaczone do czyszczenia urządzeń i elementów mających kontakt z żywnością.
Chcąc ułatwić sobie życie przed zakupem nowego piekarnika, warto zastanowić się nad wybraniem takiego, który posiada funkcje samoczyszczenia. Jest to naprawdę wygodne i innowacyjne rozwiązanie.
W myciu piekarnika bardzo ważna jest regularność, jeśli nie chcemy, aby nasze dania pachniały jak spalony kurczak, musimy czyścić go po każdym użyciu. Dzięki temu oszczędzimy sobie używania nadludzkiej siły do usunięcia zabrudzeń.
Jeśli potrzebujesz gruntownego sprzątania domu, sprzątania po budowie lub remoncie, albo sprzątania specjalistycznego skontaktuj się z nami. BetaClean Firma Sprzątająca Kraków.